- å plukke gule nypoteter opp fra svart jord.
Skallet bare glir av når en vasker. . .
Første middagen er kokte poteter - bare med Kviteseidsmør i tillegg.
I dag blir middagen litt mer avansert:
Jordeplegraut.
Poteter kokes i litt vann som tømmes av når potetene er ferdig kokte.
Noen spiseskjeer mel drysses over mens kjelen står på plata og det stappes godt sammen.
Så tilsettes litt melk mens en stamper til det blir en tykk graut.
Nødvendig tilbehør er godt smør og surmelk.
Hadde aldri smakt dette før jeg kom til Vest-Telemark og forsto at slik graut var noe folk gledde seg til hele året- og det måtte være helt fersk potet - eller jordeple som de sier her.
Det er også tida for bær fra lyng og busker.
Jordbærsesongen er på det nærmeste over, men nå er rips, solbær og bringebær på gang.
Sensommerens bær med nyslynga, flytende honning er helt topp.
La bær og honning stå og godgjøre seg før det spises med lettrømme, melk, is eller vaniljesaus.
DET er sensommergleder!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar