mandag 30. september 2013

Honninghuset Vevstoge


 En honningsesong går mot slutten.

Biene går i "hi" og jeg har tørka støv av vevstolene.
Dagtemperaturen går ned og det er lite nektar i de få blomstene som er å finne.

Biene surrer litt rundt, men holder seg mest i kuben og henter vinterfor som er i en beholder over kuben. De kryper opp og suger til seg tykk sukkerlake som de legger fra seg i de tomme vokstavlene som jeg satte inn etter å ha slynga ut honningen.

De unge biene kryper ut på "verandaen" i sola .
Det er et flybrett som biene kan lande på når de kommer søkklasta hjem med nektar i honningmagen og og pollen på beina.

Honningen som vi har høsta står i en stor beholder og jeg rører i den hver dag for at den skal bli lys, tykk og smørevillig. 

Vevstua og honninglageret er i samme bygning som har fått navnet

Honninghuset  Vevstoge.

Når honningen har riktig konsistens tappes den på glass.





I denne klematisen som åpna seg i dag er det 4 bier som sloss om plassen.





søndag 29. september 2013

Nedfallsfrukt og nesten modne plommer

Vi bor litt for høyt for at epler og pærer blir modne til rett tid, men vi har et tre med Viktoriaplommer som har begynt å få farge.

I går hadde jeg med et par bøtter og plukka nedfallsfrukt i en hage lenger ned i bygda.
Nå fråtser vi i epler, pærer og plommer og det lukter eplekake fra steikovnen.

Har drøssevis av oppskrifter, men lander ofte på en smuldrepai.
Den er rask og innmari god.


Det ble et par gryter med blanda fruktsyltetøy også. Plommer i bunnen og eple og pærebiter på svak varme.
Ikke nødvendig med vann når en har plommer.

lørdag 28. september 2013

Rørte tyttebær

Siste ladning med tyttebær er kommet i hus.
Mange år siden vi har plukka så stor og fin tyttebær og det var mengde!
Vi kunne plukke alt vi orket . . . og det gjorde vi.

 En nabo kom innom. Han hadde også plukka tyttebær og brukt formidagen på å stampe/røre bæra og få den i fryseren.
Å bruke mixer ødelegger bæra - havda han.
Jeg er tildels enig - spørs på redskapen.

 

Så ble det til at jeg stampa og rørte med tresleiv til jeg ble sliten og lei - og tok frem mixer med elteredskap. Stampa bæra litt innimellom.

Mixerbæra ble mer skummende og delkat !

Brukte stavmixer en gang og det ble bare søl . . . 




fredag 27. september 2013

Høsten er ei travel tid

Fineste tida på året for min del - klar luft og stadig forandriner i naturen.
Bjørk og humle blir gule, lønn, rogn og villkirsebær bli nydelig med sjatteringer mot rødt.

Første del av høsten har vært travel med høsting av honning og innforing av 100 bikuber. Målet er alltid å bli ferdig før elgjakta starter.
Med elgjakta begynner  roligere dager for meg som ikke deltar aktivt.

Høsten betyr også sauesanking, og hjemkomne sauer på jordene i nabolaget.
Fårikålens dag var i går, og da ble kål og kjøtt lagt i gryta og nydelig høstduft bredde seg.

Mesteparten av poteten er tatt opp og vi har spist Jordeplegraut et par ganger.

Sopp og nøtter er høsta og ligger til tørk, og nedfallsepler har blitt til mos og eplekake.

I hagen er ikke fargeprakten helt som før, men ringblomst og blomkarse lyser opp og plukkes inn.

En potterose ble satt ut etter blomstring, og den kommer med knopper som blir tatt inn etter tur og gir luksusfølelse i stua.


Det var 3 gr i morges og frostnettene nærmer seg. Må plukke inn de siste squashene før frosten tar de.



Åpna døra til vevrommet i går, og snuste inn lukta av vintersyslene. Gleder meg til å starte opp, men soldagene må nytes til uteliv.