fredag 31. januar 2014

Telemarkstepper rekonstruert av Norma HardangFor en del år siden ga Husfliden ut et hefte med bilder og mønster til 9 tepper som Norma Hardang hadde studert og rekonstruert. 


Teppene er vevd i tida fra 1795 – ca 1850 i Vest-Telemark. De 9 teppene ble utlånt og har fått navn fra stedet der de hører til.


Norma har valgt farger som ligner de fargene som opprinnelig var brukt.

Hun har brukt lingarn 16/2 i renninga og lingarn nr 20 til bunninnslag. I mønsterinnslaget har hun brukt Norsk Kunstvevgarn, tynt prydvevgarn. 
Teppene er fargesterke, har varierte mønsterborder og alle har kantløkker av ullinnslaget.

Opprinnelig var teppene vevd av plantefarga garn og det er trolig så sterke farger fordi de visste at fargene ville tape seg etter ei stund . . . 


Det er brukt skei 55-10 med 1 tråd i hovel og 2 i tinn.

Heftet inneholder  bilder i A-4 format og oppskrifter med fargevalg til hvert enkelt teppe.Det var Fagutvalget i Vev v/ Ingebjørg Vågen som presenterte dette heftet for en god del år siden. Det er ikke datert. Og jeg vet ikke om det finnes i salg lenger.


Det er lett å bli inspirert både av farger og border. Etter at det kjemisk fargete garnet kom i uendlig mange farger og nyanser er det vanlig å bruke mere duse farger og lage bordene i nyanser.

I Familien nr4 /2011 er det oppskrift på ett av teppene.

Ser denne oppskrifta kom feil veg.
Hvis det er ønske om det, skal jeg sette det inn med riktig retning.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar