tirsdag 6. februar 2018

Knytte sammen renninger bak på veven.

Klemmer over renninga bak på veven

Etter å ha satt klemmer over den gamle renninga mellom skillepinner og garnbomkjepp bak på vevstolen, klipte jeg opp renningsbukta.

Skillepinnene er knytta fast til vevstolen, slik at renningsendene henger trygt.

Da er garnbomkjeppen klar for den nye renninga hvor renslene er tredd i riktig bredde i sveipekam eller skei.





Sveipekammen står oppå kontramarsjen

Pådragningsknekten er satt opp og den nye renninga ble hengt opp. Den går over hele veven med skillet bakover.
(Har skrevet om pådragningsknekt tidligere:
Enkel hjemmelaga pådragningsknekt funker bra! )

 Renningsbukta er tredd inn midt på garnbomkjeppen slik at bredden er riktig.

Sveipekam eller skei er festa oppe på veven på kontramarsjen (eller tverrstanga om en bruker hester og trinser.)


Nå kan renninga sveipes på garnbommen bak - og den siste bukta klippes opp slik at en får en jevn kant som kan knyttes fast til den gamle renninga.
Det skal jeg gjøre i morgen.

Denne metoden passer når en skal ha samme hovling og nedknytting.

Jeg sparer mye arbeid med å bruke pådragningsknekt, sveipekam og å knytte sammen ny og gammel renning når jeg drar renninga på - over veven slik at jeg ikke rører nedknyttinga.







4 kommentarer:

  1. Hej!
    Läser ofta Din blogg och Du har så många bra tips om vävning. Nu undrar jag om detta att sätta svepkam/sked på kontramarschen? Det går väl inte om man har en lodrät?
    Tack för en bra blogg och önskar Dig en fin dag!

    SvarSlett
  2. Takk for tipset! Jeg er en ganske uerfaren vever, jeg har hatt veven min i 1 1/2 år og har laget noen få ting siden jeg kjøpte den (brukt). Jeg bor i USA og det er ikke så mange som bruker vevstol med kontramarsj eller hester og trinser i området jeg bor.
    Jeg har veldig lyst til å veve filleryer og kommer vel dit etterhvert. Hvor brede klipper du dongeriremser til filleryer?

    SvarSlett
  3. Til Elisabeth. Jeg skjærer filleryestrimlene i ca 1,5 cm bredde.
    Til Britten. Takk for ros! Fant et bilde av loddrett kontramarsj, og ser at det er ei oppbygning foran. Løsninga da må bli å legge kontramarsjen ned på sidevangene. Har skrevet om det her: http://vevogsnikksnakk.blogspot.no/2017/04/20-minutter-fra-renningsflette-til.html

    SvarSlett
  4. Hei

    Jeg har aldri prøvd å knytte sammen ny med gammel renning, men vil gjerne prøve. Nå skal jeg sette opp akkurat samme renning som den som jeg har vevd ned. Jeg har en åklevev, lin, med ca 1100 tråder, 1 i hovel, 2 i tind. Er det da mulig å knytte den nye renningen til den gamle, eller blir det like arbeidssomt som å starte fra begybnnelsen med sveiping, hovling og treing av vevskei?

    SvarSlett