søndag 20. desember 2015

Elgsteik med Telehiv

Dette er en utmerket måte å lage mørt og smakfullt pålegg av elgsteik.

Oppskrifta kommer fra "turbobudeia" Bodil Nordjore fra Vest-Telemark.

På bildet ligger steika i lake etter at den er tatt ut av ovnen.



Steika var så lang før steiking at den ikke fikk plass i noen av mine ildfaste former, så da fikk ei brødform gjøre nytten.
Det var i grunnen veldig greit for da ble steika nesten dekt av lake.

Jeg satt inn forma seint i går kveld og tok den ut i dag tidlig. 
Da hadde det ikke kommet ut en dråpe kjøttkraft, så da regner jeg med at den er uhyre saftig!
Blir spennende å skjære i den klokka 12, for da har den ligget 4 timer i lake.


    Elgsteik med telehiv

1-2 kg elgstek
1,2 liter vann
2 dl salt
2 ss sukker laurbærblad
12 knuste einebær
1 ts grovmalt pepper

Stek kjøttet i en langpanne i 10 timer på 90 grader i varmluft.
Sett i steketermometeret når det har gått 8–9 timer. Kjernetemperaturen skal være 65 grader når kjøttet er ferdig. Et stort kjøttstykke kan kreve opp til 12 timer i stekeovnen.
Så er det tid for «spa-behandling»:
Bland alt krydderet i vannet i en kjele og kok det i 3–5 minutter.
Avkjøl laken.
Hell den kalde laken over den varme steken. La den stå i krydderbadet i 4–6 timer, men ikke lenger. Da kan telehiven bli for salt. Tida i krydderbadet avhenger av størrelsen på kjøttstykket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar